GPS trackers zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, niet alleen voor auto’s, maar ook voor motorfietsen.

Het gebruik van een GPS tracker voor motorfietsen is in de eerste plaats interessant tegen diefstal. Maar uiteraard kan de data ook nuttig zijn voor andere toepassingen, zoals het uitlenen van uw motor.

Een GPS tracker voor motorfietsen?

Een GPS tracker is een apparaat dat GPS-locatiegegevens kan verzenden naar een server. Deze server verwerkt alle binnenkomende gegevens en plaatst de verkregen punten op een kaart. Aan de hand van een applicatie, website, …. kan u deze kaart dan raadplegen en zo de huidige locatie van uw motorfiets volgen. Er zijn verschillende soorten GPS trackers op de markt, elk met hun eigen functies en specificaties. In deze blogpost bespreken we de tracker voor motorfietsen.

Motorfiets in verlaten steegje

Beschermd tegen diefstal

Een van de belangrijkste redenen waarom motorrijders GPS trackers gebruiken, is om hun motorfietsen te beschermen tegen diefstal. Door een GPS tracker op je motor te installeren, kun je de locatie van je motorfiets altijd in de gaten houden en hem snel terugvinden als hij gestolen wordt. Sommige GPS trackers hebben bijvoorbeeld een ingebouwde bewegingssensor die een waarschuwing geeft als de motorfiets wordt verplaatst. Dit kan nuttig zijn als iemand probeert de motorfiets te verplaatsen terwijl hij geparkeerd staat.

Bij de GPS tracker voor motorfietsen van Geosat is deze functie standaard geactiveerd in het PRO pakket. Hierbij ontvangt u een melding, via de app, wanneer de motorfiets wordt verplaatst en kan hierna de de positie van uw motorfiets in real time volgen en eventueel delen met de politiediensten.

Analyse van de rijgegevens

Een andere functie van GPS trackers is dat ze kunnen worden gebruikt om de rijgewoonten van motorrijders te monitoren. Aan de hand van een ingebouwde accelerometer worden de snelheid en de beweging van de motorfiets eveneens doorgestuurd naar de server.

Met behulp van ons tracking platform kan u deze gegevens dan overzichtelijk raadplegen en analyseren. Deze data kan nuttig zijn om bepaald rijgedrag op te volgen of om aan te leveren bij een ongeval.

Voorbeeld:

U leent uw motorfiets uit aan een vriend en wenst op te volgen dat hij zich aan de gemaakte afspraken in verband met snelheid, afstanden, … houdt.

Live tracking via GPS tracker

De installatie

Installatie van een GPS tracker op een batterij

Na de aankoop van een GPS tracker volgt natuurlijk de installatie. U kan dit zelf doen, of laten doen bij een garage. Op zich is de aansluiting van een Geosat GPS tracker voor motorfietsen, kinderspel. De tracker heeft namelijk maar twee kabeltjes die al zijn uitgerust met een kabelschoen. Nadat u de batterij van uw motorfiets heeft gelokaliseerd, maakt u de polen vrij (de plaats waar de kabels worden aangesloten). U kijkt na welke kant + en welke kant – is en sluit hier respectievelijk de rode en zwarte kabel op aan. And that’s it!

De GPS tracker heeft niet meer nodig en kan aan de hand van het voltage op de twee kabels alles uitlezen.

Robuustheid

Als je besluit een GPS tracker op je motorfiets te installeren, is het belangrijk om er een te kiezen die geschikt is voor motorrijders. Kies bijvoorbeeld een tracker die bestand is tegen trillingen en extreme temperaturen, en die gemakkelijk te monteren is op je motorfiets. De Motorfiets GPS tracker van Geosat doet dit allemaal.

De tracker is, zoals hierboven aangegeven, aan te sluiten met slechts twee kabels. Eenmaal hij is aangesloten kan u de GPS tracker op een vlak oppervlak aansluiten met de meegeleverde 3M tape. Deze 3M tape zorgt er in de eerste plaats voor dat de tracker niet heen en weer schuift in de motor. Dit zou schade kunnen veroorzaken aan de motorfiets en aan de tracker. Deze tape dempt ook enkele trillingen wat dan weer eventuele slijtage aan de interne onderdelen zouden kunnen opleveren.

Als laatste is de GPS tracker ook stof en waterdicht waardoor hij uw ideale partner is om mee te gaan op motorfiets avontuur.

Motocrosser in het zand